• Архив

Как да си направим детски хеликоптер играчка?


 Ето една идея за направата на хеликоптер-играчка от моето детство.

Предварително искам да се извиня за чертежите които съм направил, знам че не са идеални но, това са ми възможностите.

Необходими материали:

За изработването на играчката са ни необходими: дървени дъски, електро-мотор, зъбно колело, 2-3 алуминиеви капачки за буркани, батерия, 2-3 пирона, лепило и 2 проводника.

А сега да започнем самата изработка. От дървените дъски трябва да изработим поставката, вертикалната греда, рамото, хоризонталната греда и тялото на хликоптера както е показано на фиг.1. За по лесно, тялото на хеликоптера може да се изработи и от парченце фазер.

След като сме готови с направата на детайлите започваме да ги сглобяваме, като поставката я правим във формата на кръст с дупка по средата (фиг.5) в която ще вкараме вертикалната греда. Тези три детайла можем да ги залепим с лепило от рода на „C-200” за да стоят неподвижно. Следващата стъпка която трябва да направим е да поставим рамото върху вертикалната греда посредством пирон или винт за дърво, като трябва да внимаваме да не го стягаме прекалено. Рамото трябва да се върти свободно около вертикалната си ос. Продължаваме нататък като взимаме хоризонталната греда и отново посредством винт или пирон я захващаме за горната част на рамото. Тука трябва да отбележа че хоризонталната греда не се захваща по средата а на разстояние около 2/3 от дължината и и отново трябва да се движи свободно около оста си (фиг.3). Сега след като сме готови с изработката на носещата конструкция, преминаваме към направата на хеликоптера. Взимаме тялото му и в канала който сме изрязали от горе поставяме електромотора, който можем да закрепим посредством алуминиеви лентички изрязани от капачка за буркан (фиг.4). За изработката на витлото използваме също алуминиеви лентички, които трябва да бъдат усукани както е показано на фиг.2 и залепени за зъбното колело, което можем да си набавим от някоя счупена детска играчка. След като сме готови с витлото го нанизваме на оста на елекромотора и вече готовия хеликоптер го захващаме за по-дългата част на хоризонталната греда (фиг.5). като му даваме лек наклон напред (фиг.4). В задния край на късата част на хоризонталната греда закрепваме батерията например с ластик, като трябва така да преценим разстоянието на което ще я поставим, че двете части на гредата да застанат почти в положение на равновесие. Казвам почти защото предната част на гредата на която е закрепен хеликоптерът трябва да е съвсем малко по тежка от задната част. Накрая ни остана само да свържем електромотора и батерията с проводниците като внимаваме витлото да се върти в правилната посока т.е. Да загребва въздух от горе и да го изтласква на долу и сме готови. Ако сме направили всичко както трябва, хеликоптера трябва да се издигне нагоре и да започне да се върти в кръг около вертикалната греда.
Bookmark the permalink.

Comments are closed.