• Архив

Как да си направим пеногенератор?


В този урок ще ви покажа как да си направите ефтин пеногенератор или пенообразувател в домашни условия.

И аз като много други хора в България имам собствен автомобил, и аз като много от тях го калям по „чистите“ пътища и ми се налага често да го мия. На практика обаче, миенето на автомобила е свързано с някои неудобства. Да го карам на автомивка през ден не е добре за бюджета, а и трябва да го закарам, после да се прибера пеш, защото има няколко автомобила преди мен, после пак да се върна пеш, за да си го взема – твърде ангажиращо и отнема време.

Автомивка на самообслужване – доста по-добър вариант от гледна точка на бюджета, но и там доста често се чака, докато ти дойде редът (поне в моят град е така).

Реших да мина към трети вариант – миене на автомобилът в къщи. Купих си сравнително ефтина водоструйка Bosch (която в последствие се оказа голям боклук) и естествено на нейния пенообразовател само името му беше пенообразувател. С две думи, не вършеше работа. Потърсих в интернет за качествен понообразувател, но цената ме срази.  Струваше колкото половината водоструйка или колкото една нова на конкурентни фирми. Това ме накара да се разровя в мрежата за някакъв ефтин вариант на самоделка, който да е сравнително добре функциониращ. Естествено, както в повечето случаи, братята руснаци имаха решение на проблема и то не едно, а няколко. Избрах си най-ефтиният вариант и реших да го изпробвам, защото както знаете в интернет се пишат доста неща, но не всички са верни.

Отидох в близкия магазин да си купя малка пръскачка за цветя и отново се шокирах от цената, при условие, че няколко месеца по-рано купувах същата за майка ми от битака на три пъти по- ниска цена, но в името на експеримента се прежалих (нямах търпение да видя дали ще се получи). Прибрах се в къщи и започнах да действам по въпроса.

Направата на този вид пеногенератор е изключително проста и с нея може да се справи дори и дете. Това, което трябва да направите е да пробиете малък отвор в горната част на маркуча, който отвежда течността към дюзата. За целта, аз използвах тънка игла с която го промуших. След това изрязвате ивица от горната (твърдата) част на гъбичка за миене на посуда, изваждате с помощта на клещи дюзата, както е показано на снимките, навивате на руло ивицата която изрязахте и я напъхвате в задната част на дюзата. Върнете дюзата на мястото си и сте готови.

Първият опит беше сравнително сполучлив. Сипах в бутилката малко веро за миене на посуда (понеже нямах автошампоан в момента) добавих и малко вода, приблизително в съотношение 1/10 или 1/15 не знам точно, правих го на око. Затворих бутилката, напомпах я и започнах за пръскам. Пяна имаше, сравнително доволно, но ми се стори че е твърде течна. За да я направя по гъста, трябваше да увелича малкия отвор на маркуча, който направих с иглата по-рано. (Между другото, от големината на отвора зависи колко гъста ще ви бъде пяната). Взех тъничко свредло и разширих отвора, но явно прекалих. Пяната която се получи беше подобна на пяна за бръснене. Много гъста и не се изстрелваше напред а излизаше на 5 см. пред дюзата, което беше неприемливо. Затворих отвора внимателно с помощта на поялник и после направих отново отвор, но този път използвах нагорещена игла. Идеята беше, отворът да стане съвсем малко по широк от първия път.  Третият път вече, резултатът беше задоволителен. Разбира се може да си поиграете доста, за да направите точното съотношение течност въздух но в случая е доста трудно да постигнете добри резултати поради малките размери с които се работи. Ако обаче ви се иска да направите нещо по-професионално, може да използвате голяма пръскачка с помпа, бутилка от пожарогасител или дори газова бутилка. Там обаче ще ви трябват допълнителни тръби, компресор, вентили и умения по заваряване.

Надявам се да съм помогнал на някой. Успех в начинанието.
Bookmark the permalink.

Comments are closed.