• Архив

Видове чаши и тяхното приложение.


web_980010-02_010_199_002_weinkelch_250ml_charme

Всички ние знаем какво е чаша и как се използва, но знаете ли, че всяка чаша си има точно определени напитки за които да бъде използвана? Разбира се че знаете, но едва ли познавате всички чаши. Чашите имат голямо разнообразие на форма, големина и материал от който са изработени. В тази публикация ще ви запозная с някои от тях и с тяхното предназначение.

1. Чаша за коняк, бренди – снифтер.

Използва се за: коняк, бренди, арманяк, калвадос. Напитката се налива до края на широката част на чашата.

Малко история: названието „снифтер“ произлиза от английската дума „sniff” – „помирисвам“, защото са изработени така, че човек може да усети тънкият аромат на напитката докато пие.

2. Бургундия

Използва се за: червено вино сорт Пино Нуар.

Малко история: професор Клаус Йозеф Ридел открил, че формата на виненият бокал влияе на вкуса и послевкусието на виното и положил началото на производството на нов вид бокал. Формата бургундия получила признание в целия свят.

3. Червено Бордо

Обем: 500 мл. (дълго краче)

Използва се за: червени сухи вина, висока категория.

4. Бяло Бордо

Обем: 400 мл. (късо краче)

Използва се за: Бели вина, висока категория.

5. Чаша за шампанско и пенливи изискани вина.

Обем: 200 мл. (Отличава се от чашите за различните сортове пенливи вина по стеснението в горната част на бокала и малкият обем)

Използва се за: точно определени пенливи вина (например шампанско Гран Кро). Преди да се поднесе, напитката се охлажда. Чашата се запълва на 2/3.

6. Чаша мартини. Коктейлна чаша.

Обем: 90-280мл.

Използва се за: коктейли („Базилини“ „Космополитан“ „Дайкири“ „Земетресение“) и ликьори метод „фрапе“ – с натрошен лед. В нея е добре да се сервира напитка в чист вид и с лед (в това число и вермут „Мартини“, независино от названието).

7. Маргарита

Обем: 200-250мл.

Използва се за: коктейл „Маргарита“ или други негови разновидности. Обикновено чашата се украсява със сол или захар по ръба.

Малко история: коктейлът „Маргарита“ е създаден в Мексико, затова най-хубавите чаши за него се считат тези, които са направени в Мексико.

8. Чаша за грапа. Грапагласс.

Обем: 90мл.

Използва се за: грапа (италианска алкохолна напитка, ектракт от гроздови отпадъци, по рано се е считала за „помия за бедните“)

Малко история: италианците твърдят, че само пиейки грапа от такава чаша, може да усетите духът на Италия.

9. Айриш – кафе

Обем 240-280 мл.

Използва се за: горщи коктейли, а също и за коктейли със сладолед.

Малко история: била е направена по подобие на безименен бокал, от който са пили кафе с коняк френските военни пез XIX век. При правилна изработка стъклото не изгаря ръката.

  1. Чаша за уиски

Обем: 100-320 мл.

Използва се за: алкохолни напитки метод „on the rocks” (в чист вид с лед) и „mist” (силно спирни в чист вид с натрошен лед), а също така се поднася уиски в чист вид и „ mix-drinks” на основата на уиски.

Малко история: в дивия запад каубоите много обичали да стрелят по бутилки, а барманите взимали останалите дъна на бутилките и правели чаши от тях, по подобие на сегашните. Много здрава, понякога тази чаша се е сервирала на посетителите, за да не трошат чупливата и скъпоструваща посуда на бара.
Bookmark the permalink.

Comments are closed.