• Архив

Как да си направим стилус за телефон или таблет?


11

Вече почти не се предлагат мобилни устройства, които да не притежават капацитивни дисплеи. Тези екрани са разработени така, че да са удобни за работа с пръсти, но в някой случаи е по-удобно да се използват с приспособление подобно на писалка, наречено „стилус“.

В този урок ще ви покажа как да си направите подобен стилус. Не че не можете да си го купите от магазина, но друга е тръпката да и го направите сами. Освен това, по този начин вие ще определяте какви размери да има и как точно да изглежда, така че да ви е максимално удобен.

Най-напред искам да поясня, че показаният модел не съм го замислял предварително. Всичко стана спонтанно и както се казва в движение. Използвал съм подръчни материали и средства, но за мен е важно да работи, дизайнът ще си го измислите вие.

До колкото прочетох и разбрах, „писалката“ трябва да бъде електропроводима (какво по проводимо от метал). Лесно е да намерите метална пръчка или тръбичка, проблемът обаче е върхът на стилуса, тъй като той контактува с дисплея и трябва да бъде едновременно мек и проводим, за да не го надраска. Порових се в интернет за нещо подходящо, но все попадах на решения, които ми се виждаха несериозни. Попитах приятел, който случайно беше при мен и той ми пердложи да използвам гумичка от бутон на дистанционно управление, калкулатор, или телефон. Идеята ми се стори доста умна иреших да опитам. Намерих стар, неработещ телефон и му взех клавиатурата. Скъсах един бутон и с помощта на макетен нож изрязах проводимата гумичка, която се намира в долната му част. Поставих я върху показалецът си и с нейна помощ опитах да работя с телефона, без да докосвам дисплея с пръст. Оказа се че работи. Сега обаче изникна друг въпрос. Дали като залепя гумичката върху метал, слоят лепило няма да попречи на проводимостта. Намерих някакво болтче и залепих гумичката върху него със секундно лепило. Пробвах и всичко си работеше нормално, явно опасенията ми бяха напразни. До тук добре, ама болтче със гумичка….

Трябваше да му направя някаква дръжка. Изрових подходяща метална тръбичка и я отрязах на око. За мой късмет, болтчето влезна много плътно в тръбичката, дори ми се наложи да го завия, въпреки че в тръбичката нямаше резба. Накрая, за да е по-лъскаво, реших да увия дръжката с алуминиево тиксо. Резултатът може да го видите на сминките. Не става за продан, но върши работа. 🙂
Bookmark the permalink.

Comments are closed.