• Архив

Как да моделираме овен?


1

От този урок ще се научите как да моделирате симпатичен, малък овен. За изработаката му може да използвате пластелин, солено тесто, полимерна глина или подобен материал.

В случай, че сте решили да използвате солено тесто а не знаете как се приготвя, ето ви една рецепта.

В една купа се слагат брашно и сол – 3 чаши брашно, 1 чаша сол (брашното е три пъти повече, защото е по-леко). Добавете 1 супена лъжица мазнина, разбъркайте и налейте 150-200 г вода и омесете. Ако тестото се рони или е меко, добавете съответно вода или брашно. Соленото тесто трябва да бъде много плътно и да запазва формата на топка.

Готовият материал сложете веднага в полиетиленов плик. Съветът ми е да приготвите цветно тесто. Така е по-весело – цветовете ще разбудят вашето въображение. Цветното тесто ще приготвите, като основното, но във водата добавите водни бои или акварелни. Не прекалявайте с боята – прекаленото количество лошо попива в тестото,ще ви цапа ръцете и масата, където ще работите. Внимавайте отделните топки цветно тесто да са еднаква плътност. Сложете всеки един цвят тесто в отделен полиетиленов плик и нека те бъдат затворени – при контакт с въздуха се образува солена коричка. Ако такава вече се е образувала, премахнете я, защото ще ви пречи при оформянето и слепването на малките елементи. От така приготвеното тесто можете веднага да започнете да работите, а може и дълго време да го съхранявате в хладилника. Ако ви се стори, че е омекнало, добавете малко брашно и отново омесете.

И накрая едно допълнение. Понеже от снимките не е видно как се оформят топчетата „вълна“ по овена, за  целта може да използвате малка сламка, пълнител от писалка или подходяща тръбичка.

Материали: http://kak-da.combg.eu


Bookmark the permalink.

Comments are closed.